Image Alt

Notis 30 Hari Membakar Semangat Untuk Bangkit Menggunakan Platform Digital

  /  Notis 30 Hari Membakar Semangat Untuk Bangkit Menggunakan Platform Digital

“Saya diberi tempoh 30 hari untuk keluar dari premis kerana tidak mampu lagi untuk membayar tunggakan kos operasi yang mencecah puluhan ribu ringgit.”
– Puan Widad Fitriah

 

Hampir tersungkur dan tidak mampu bangkit apabila wanita berusia 32  tahun ini juga terkesan ekoran Pandemik COVID-19. Ketika itu, segala usahanya hampir 2 tahun seakan-akan berada di penghujung dan Teratak Ilmu seperti tidak dapat diselamatkan lagi. Impian untuk membantu anak muda menguasai Bahasa Arab dan Jawi bakal terkubur.

 

Teratak Ilmu merupakan pusat pembangunan ilmu yang memberi fokus kepada subjek Bahasa Arab dan Jawi. Di awal pembukaannya pada 1 Ogos 2018, Puan Widad hanya mempunyai belasan pelajar yang ingin mempelajari subjek tersebut. Pendapatan bulanannya ketika itu tidak mampu untuk menampung sewa premis, apatah lagi kos operasi yang lain termasuklah gaji pekerja.

 

Namun, anak kelahiran Johor ini tidak pernah berputus asa untuk memajukan perniagaannya sehingga di awal tahun 2020, Puan Widad mulai nampak perkembangan perniagaannya. Namun ianya  hanyalah seketika kerana dugaan Pandemik COVID-19 pula melanda negara.   

 

Maka bermulalah episod Teratak Ilmu tidak dapat beroperasi ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan. Tiada pendapatan selama 3 bulan berturut-turut namun Puan Widad tidak memberhentikan pekerjanya. Beliau sedaya-upaya mencari jalan penyelesaian untuk menyelamatkan perniagaannya. Pencarian program latihan keusahawanan mula dibuat dan Puan Widad menjumpai Online Onboarding Coaching Programme (E-Board) anjuran Institut Keusahawanan Negara (INSKEN).

 

Hasratnya adalah untuk beliau sendiri mempelajari teknik pemasaran secara atas talian dan juga untuk pekerjanya menguasai platform digital melalui Program E-Board. Puan Widad mengikuti program ini selama 4 bulan secara atas talian. Pendedahan maksima diberikan mengenai platform atas talian seperti Whatsapp, Facebook dan Telegram. Lebih menarik, beliau dibimbing oleh pakar untuk menguasai salah satu platform tersebut khususnya teknik pemasaran secara atas talian dengan lebih mendalam dan intensif.

 

Keputusan untuk membuat teknik pemasaran secara atas talian melalui bimbingan ternyata membuahkan hasil positif.  Puan Widad merupakan usahawan yang berjaya melonjakkan jualan sebanyak 528% dan sekaligus menyumbang kepada peningkatan tertinggi bagi peserta kohort 1 program E-Board.

 

Menurut Puan Widad Fitriah, syarikatnya telah menerima arahan untuk keluar dari premis perniagaan dalam masa 30 hari kerana tidak mampu lagi untuk membayar kesemua kos operasi yang tertunggak dan telah mencecah puluhan ribu ringgit. Namun, setelah mengikuti program E-Board dan mempelajari teknik pemasaran secara atas talian, Puan Widad berjaya melunaskan kesemua tunggakan tersebut. Tambah beliau lagi, kesemua kos operasi Teratak Ilmu kini 100% mampu dibayar menggunakan hasil jualannya berbanding dahulu yang terpaksa menggunakan sumber pendapatan lain untuk menampung kesemua kos tersebut. Pencapaian ini sudah berjaya dikekalkan selama 4 bulan berturut-turut, hasil daripada bimbingan melalui program E-Board.

 

Sehingga hari ini, Teratak Ilmu sudah mempunyai lebih 60 pelajar yang hadir ke kelas Bahasa Arab dan Jawi secara fizikal. Pendaftaran pelajar dari luar negeri Johor juga semakin meningkat dan beliau bercita-cita untuk menganjurkan kelas secara atas talian bagi memenuhi permintaan tersebut pada tahun 2021.

20 Ya, amat menarik dan berguna
Tidak, ia kurang
×
Adakah anda telah hadiri kelas Dropship 101?

Siapa cakap bisnes jahitan ni untuk kaum wanita sahaja?

Kaum lelaki pun ramai yang berjaya dalam bidang ini. Malah ada juga yang mempunyai kemahiran menjahit lebih power daripada kaum wanita.

Tapi siapa lebih power menjahit tu bukan persoalannya.
Ceritanya sekarang, siapa yang nak buat bisnes jahitan tapi tak tahu bagaimana cara nak mula?

Tak kisah anda lelaki atau perempuan, program yang kami anjurkan ini adalah untuk anda.

Anda akan dibimbing oleh pemain industri ini sendiri melalui Kursus Asas Jahitan yang akan diadakan selama 3 hari.

Anda akan didedahkan dengan pelbagai perkara seperti teknik pemasaran, kos kewangan dan peralatan asas untuk memulakan perniagaan dan banyak lagi.

Program ini akan diadakan pada 29-31 Oktober 2021. Jika berminat anda boleh terus mendaftar di www.rebrand.ly/INBT2021_Jahitan01

#inskenofficial
#staysafe
#inskenprihatin
#keluargausahawan
...

TikTok?

Alaah budak-budak boleh la layan. Kita ni tak kan la nak main TikTok lagi?

Salah anggapan tu! Usahawan pun boleh guna platform ini untuk buat marketing. Mana tau, customer anda ada di platform TikTok? Lagi-lagi makin ramai tengah syok layan TikTok, kita ambil la peluang ni untuk promote produk anda. Menarik kan?

Jom sertai Program Terokai Pemasaran Baharu Melalui Aplikasi TikTok pada 16-17 November 2021. Pendaftaran telah dibuka di www.rebrand.ly/TikTok_Online2106

#inskenofficial
#staysafe
#inskenprihatin
#keluargausahawan
...

Saksikan Majlis Pelancaran Program e-Showcase Koperasi dan Usahawan Wanita (eBizNITA) yang akan disempurnakan oleh YB Tan Sri Noh Omar , Menteri Pembangunan Usahawan Dan Koperasi menerusi FB Live MEDAC pada 26 Oktober 2021, Selasa, Jam 11.00 pagi.

#MEDACPrihatin #KeluargaMalaysia #BangsaUsahawan #DKN2030 #BekerjaBersamaRakyat #MEDAC #AdaptasiTeknologi #UsahawanWanita #KoperasiWanita #NegaraUsahawan #NohOmar #MusliminYahaya
...

Siapa cakap bisnes jahitan ni untuk kaum wanita sahaja?

Kaum lelaki pun ramai yang berjaya dalam bidang ini. Malah ada juga yang mempunyai kemahiran menjahit lebih power daripada kaum wanita.

Tapi siapa lebih power menjahit tu bukan persoalannya.
Ceritanya sekarang, siapa yang nak buat bisnes jahitan tapi tak tahu bagaimana cara nak mula?

Tak kisah anda lelaki atau perempuan, program yang kami anjurkan ini adalah untuk anda.

Anda akan dibimbing oleh pemain industri ini sendiri melalui Kursus Asas Jahitan yang akan diadakan selama 3 hari.

Anda akan didedahkan dengan pelbagai perkara seperti teknik pemasaran, kos kewangan dan peralatan asas untuk memulakan perniagaan dan banyak lagi.

Program ini akan diadakan pada 29-31 Oktober 2021. Jika berminat anda boleh terus mendaftar di www.rebrand.ly/INBT2021_Jahitan01

#inskenofficial
#staysafe
#inskenprihatin
#keluargausahawan
...

INSKEN ingin menawarkan peluang pekerjaan seperti di atas.

Jika berminat, sila hantar resume anda kepada hr@insken.gov.my sebelum tarikh tutup pada 8 November 2021. #KeluargaUsahawan #inskenofficial #staysafe #inskenprihatin
...

TikTok?

Alaah budak-budak boleh la layan. Kita ni tak kan la nak main TikTok lagi?

Salah anggapan tu! Usahawan pun boleh guna platform ini untuk buat marketing. Mana tau, customer anda ada di platform TikTok? Lagi-lagi makin ramai tengah syok layan TikTok, kita ambil la peluang ni untuk promote produk anda. Menarik kan?

Jom sertai Program Terokai Pemasaran Baharu Melalui Aplikasi TikTok pada 16-17 November 2021. Pendaftaran telah dibuka di www.rebrand.ly/TikTok_Online2106

#inskenofficial
#staysafe
#inskenprihatin
#keluargausahawan
...

Insken Facebook Messenger

Facebook