Image Alt

Asas Pengurusan Kewangan Syarikat

  /  Asas Pengurusan Kewangan Syarikat
  1. Usahawan mesti tahu REVENUE atau perolehan tahunan syarikat; angka semasa dan sasaran. Dalam bahasa mudah, berapakah jualan setahun. Ambil tahu juga berapakah pertumbuhan perolehan tahunan.
  2. Orang yang tak tahu revenue samalah seperti pilot yang tak tahu dia terbang di mana. Elok bungkus bisnes kalau tak tahu revenue. Sebodoh-bodoh orang makan gaji pun, dia tahu berapakah gaji dia sebulan.
  3. Usahawan juga mesti tahu PROFIT MARGIN bisnes dia. Bandingkan profit margin itu dengan industri yang disertai. Pastikan profit margin bisnes setara atau lebih baik dari industri.
  4. Usah buat bisnes dengan “buang harga.” Cara ini tak sustainable. Kalau revenue besar tetapi profit margin rendah, penat bekerja hasil tak seberapa.
  5. Revenue besar, profit margin tinggi – bagus. Bagaimanapun pastikan CASH FLOW atau aliran tunai juga bagus.
  6. Kalau revenue kita RM1.2 juta tetapi dapat duit tersebut pada bulan Disember (hujung tahun), bagaimana nak bayar gaji dan kos operasi yang lain? Bukankah lebih bagus sekiranya duit masuk RM100K setiap bulan selama 12 bulan?
  7. Apabila cash flow tak bagus, kita seperti orang kena asthma, bernafas tapi tak cukup. Penat. Penat. Kalau orang tanya, kita jawab ada duit, tetapi semuanya masih di tangan orang lain.
  8. Satu lagi angka yang perlu ada di hujung jari usahawan ialah KOS OPERASI, meliputi kos pengeluaran, gaji dan manfaat, dan pemasaran dan pengiklanan.
  9. Formula bisnes cukup mudah. Nak buat duit banyak, tingkatkan revenue, kekang kos operasi supaya tidak naik. Atau, kalau naik pun, lebih perlahan berbanding revenue. Kalau revenue turun, pastikan kos operasi juga turun. Usahawan mesti berani buat keputusan. Kalau kena potong, potong kos. Usah tangguh. Usah teragak-agak.
  10. Kesemua angka-angka besar ini haruslah ada di hujung jari usahawan. Bisnes ialah “permainan angka.” Kalau kita faham perkara-perkara asas ini, mudah untuk kita uruskan syarikat, insya-Allah.
3 Ya, amat menarik dan berguna
2 Tidak, ia kurang
×
Adakah anda telah hadiri kelas Dropship 101?

Siapa cakap bisnes jahitan ni untuk kaum wanita sahaja?

Kaum lelaki pun ramai yang berjaya dalam bidang ini. Malah ada juga yang mempunyai kemahiran menjahit lebih power daripada kaum wanita.

Tapi siapa lebih power menjahit tu bukan persoalannya.
Ceritanya sekarang, siapa yang nak buat bisnes jahitan tapi tak tahu bagaimana cara nak mula?

Tak kisah anda lelaki atau perempuan, program yang kami anjurkan ini adalah untuk anda.

Anda akan dibimbing oleh pemain industri ini sendiri melalui Kursus Asas Jahitan yang akan diadakan selama 3 hari.

Anda akan didedahkan dengan pelbagai perkara seperti teknik pemasaran, kos kewangan dan peralatan asas untuk memulakan perniagaan dan banyak lagi.

Program ini akan diadakan pada 29-31 Oktober 2021. Jika berminat anda boleh terus mendaftar di www.rebrand.ly/INBT2021_Jahitan01

#inskenofficial
#staysafe
#inskenprihatin
#keluargausahawan
...

TikTok?

Alaah budak-budak boleh la layan. Kita ni tak kan la nak main TikTok lagi?

Salah anggapan tu! Usahawan pun boleh guna platform ini untuk buat marketing. Mana tau, customer anda ada di platform TikTok? Lagi-lagi makin ramai tengah syok layan TikTok, kita ambil la peluang ni untuk promote produk anda. Menarik kan?

Jom sertai Program Terokai Pemasaran Baharu Melalui Aplikasi TikTok pada 16-17 November 2021. Pendaftaran telah dibuka di www.rebrand.ly/TikTok_Online2106

#inskenofficial
#staysafe
#inskenprihatin
#keluargausahawan
...

Saksikan Majlis Pelancaran Program e-Showcase Koperasi dan Usahawan Wanita (eBizNITA) yang akan disempurnakan oleh YB Tan Sri Noh Omar , Menteri Pembangunan Usahawan Dan Koperasi menerusi FB Live MEDAC pada 26 Oktober 2021, Selasa, Jam 11.00 pagi.

#MEDACPrihatin #KeluargaMalaysia #BangsaUsahawan #DKN2030 #BekerjaBersamaRakyat #MEDAC #AdaptasiTeknologi #UsahawanWanita #KoperasiWanita #NegaraUsahawan #NohOmar #MusliminYahaya
...

Siapa cakap bisnes jahitan ni untuk kaum wanita sahaja?

Kaum lelaki pun ramai yang berjaya dalam bidang ini. Malah ada juga yang mempunyai kemahiran menjahit lebih power daripada kaum wanita.

Tapi siapa lebih power menjahit tu bukan persoalannya.
Ceritanya sekarang, siapa yang nak buat bisnes jahitan tapi tak tahu bagaimana cara nak mula?

Tak kisah anda lelaki atau perempuan, program yang kami anjurkan ini adalah untuk anda.

Anda akan dibimbing oleh pemain industri ini sendiri melalui Kursus Asas Jahitan yang akan diadakan selama 3 hari.

Anda akan didedahkan dengan pelbagai perkara seperti teknik pemasaran, kos kewangan dan peralatan asas untuk memulakan perniagaan dan banyak lagi.

Program ini akan diadakan pada 29-31 Oktober 2021. Jika berminat anda boleh terus mendaftar di www.rebrand.ly/INBT2021_Jahitan01

#inskenofficial
#staysafe
#inskenprihatin
#keluargausahawan
...

INSKEN ingin menawarkan peluang pekerjaan seperti di atas.

Jika berminat, sila hantar resume anda kepada hr@insken.gov.my sebelum tarikh tutup pada 8 November 2021. #KeluargaUsahawan #inskenofficial #staysafe #inskenprihatin
...

TikTok?

Alaah budak-budak boleh la layan. Kita ni tak kan la nak main TikTok lagi?

Salah anggapan tu! Usahawan pun boleh guna platform ini untuk buat marketing. Mana tau, customer anda ada di platform TikTok? Lagi-lagi makin ramai tengah syok layan TikTok, kita ambil la peluang ni untuk promote produk anda. Menarik kan?

Jom sertai Program Terokai Pemasaran Baharu Melalui Aplikasi TikTok pada 16-17 November 2021. Pendaftaran telah dibuka di www.rebrand.ly/TikTok_Online2106

#inskenofficial
#staysafe
#inskenprihatin
#keluargausahawan
...

Insken Facebook Messenger

Facebook