Image Alt

The Strong Horse that Pulls the Cart

  /  The Strong Horse that Pulls the Cart

Entrepreneurship drives business growth, but it is also a risky venture. For every successful entrepreneur, there are many more whose ventures have failed, mainly because of a lack of knowledge and training. In Malaysia, Institut Keusahawanan Negara (The National Institute of Entrepreneurship – INSKEN) conducts training and coaching for aspiring and existing entrepreneurs, so that they can be better prepared for the world of business. INSKEN CEO Muhd Firdaus Azharuddin explains more to International Business Review.

 

INSKEN has been around since 2005. I joined in 2017, after a career spanning petroleum engineering, logistics, investment facilitation, and property development. What I wanted to do was to help with human capital development. I was also very fortunate that at INSKEN, we have a young and dynamic team. We are unique because we do not have our own trainers primarily because we want the freedom to be able to pick and choose the best trainers. At INSKEN, the goal of our training and coaching is to help entrepreneurs increase their sales. At the same time, a lot of our work is communicating to entrepreneurs, the government’s aspirations for them and what the government is trying to do for them.

 

 

People often have the misconception that all entrepreneurs are the same. But that’s not true. For example, entrepreneurs in urban areas have different needs than those in rural areas. Therefore, instead of having a one size fits all solution, you need to have three to four solutions in order to tackle the different sub-categories. And when we talk about entrepreneurs, we do not just mean the more than 1 million whose companies are registered with SSM (the Companies Commission of Malaysia), but also
The Strong Horse that Pulls the Cart the 1.5 million who are not. This is the informal sector, such as the hawkers and home-based businesses, and they need be trained and coached too.

 

Challenges and the Road Ahead

Among the things of which I am proud, is how we responded to the first MCO (movement control order) last year. We moved our training online and offered the classes at very attractive prices of around RM10 to RM50. We also conducted a total of 151 BizLive sessions via Facebook Live on how to cope with the current situation and sustaining their businesses.

In 2020, we conducted 390 programmes and trained 78,872 people. Our aim last year was to help entrepreneurs survive the hard time during the pandemic. This was done by introducing various digitalisation platforms to facilitate their business transformation.

 

 

Moving forward we need to evolve from needs-based entrepreneurship (where people become entrepreneurs because they need money) to an ideas-based one (where people become entrepreneurs because they have an innovative product or service). And to do that, we need to get the best and brightest, such as the top graduates, to become entrepreneurs rather than take on other professions.

At INSKEN, our vision for the future is to help entrepreneurs embrace the changes in business landscape from conventional to digital as the new normal. After all, as Winston Churchill once said: ‘Entrepreneurs are the strong horse that pulls the whole cart’.

 

Source: Article is published in International Business Review Magazine, Volume 137

1 Ya, amat menarik dan berguna
Tidak, ia kurang
×
Adakah anda telah hadiri kelas Dropship 101?

LATIHAN ASAS BISNES TUISYEN

Pusat tuisyen merupakan sebuah perniagaan yang penting dalam menyokong sektor pendidikan negara. Perniagaan ini juga masih kekal relevan kerana akademik akan selamanya menjadi sasaran ibu bapa di negara ini yang sangat mementingkan pendidikan berkualiti untuk anak-anak mereka.

Buat bakal pengusaha pusat tuisyen, anda perlu tahu bahawa ada banyak perkara yang perlu di titikberatkan sebelum menjalankan perniagaan ini selain untuk membantu pelajar mencapai kecemerlangan akademik.

Anda akan dibantu dan dibimbing oleh pakar yang terdiri daripada pemain industri ini mengenai pengurusan operasi bisnes pusat tuisyen.

Rebut peluang ini dan daftar segera!

Industri : Pusat Tuisyen (Atas Talian)
Tarikh : 15-17 Julai 2022
Pendaftaran: www.rebrand.ly/INBT2022_Tuisyen01

#inskenofficial
#staysafe
#inskenprihatin
#keluargausahawan
...

MENGHASILKAN VIDEO PEMASARAN MEDIA SOSIAL DENGAN SMARTPHONE

Pelajari teknik menghasilkan video pemasaran media sosial bertaraf profesional dengan menggunakan telefon pintar sahaja. Tak perlu nak gunakan khidmat juruvideo.

Inilah masanya untuk anda mengasah bakat untuk membuat video sendiri.

Kalau tak tahu macam mana cara nak shoot, tak mahir nak buat editing, apa lagi.. Terus tanya dan belajar dengan trainer kami nanti.

Anda akan sama-sama shoot serta edit video tu dan anda akan pulang dengan 1 video pemasaran selepas tamat program ini nanti.

Balik je program dah boleh guna video tu untuk promote produk korang tau!

Jom sertai program ini yang akan diadakan pada 13-14 Julai 2022 di Ipoh Perak
Daftar sekarang di www.rebrand.ly/Video_2202

#inskenofficial
#staysafe
#inskenprihatin
#keluargausahawan
...

Anda dijemput hadir ke Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia Negeri Perak!

Temui team INSKEN bersama Agensi-agensi di bawah KUSKOP yang lain di Booth Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP) dan Agensi untuk konsultasi perniagaan, info latihan, pembiayaan dan lain-lain.

Tempat : Litar Dato' Sagor, Pasir Salak, Perak Darul Ridzuan
Tarikh : 1 - 3 Julai 2022
Masa : 9.00 pagi hingga 6.00 petang

Daftar awal kehadiran di pautan ini https://bit.ly/PERAKPENGUNJUNG atau imbas Kod QR.

#inskenofficial
#staysafe
#inskenprihatin
#keluargausahawan
...

Latihan Asas Keusahawanan (KAK)

Anda ingin mempelajari perkara asas dalam perniagaan?

Atau ingin memperbaiki perkara asas dalam perniagaan anda?

Latihan Asas Keusahawanan (KAK) adalah untuk anda!

Program ini akan membantu anda menguasai perkara asas di dalam bidang keusahawanan melalui modul-modul yang amat bermanfaat untuk perniagaan anda.

Ilmu yang anda perolehi dapat membantu kelangsungan bisnes anda dan melebihi daripada nilai pelaburan untuk menyertai program ini. Daftar segera kerana tempat adalah terhad.

1) Latihan Asas Keusahawanan (KAK09) - Sabah
Tarikh: 30-31 Julai 2022
Link: www.rebrand.ly/KAK_2209

#inskenofficial
#staysafe
#inskenprihatin
#keluargausahawan
...

KUASAI PLATFORM LAZADA DALAM 3 BULAN

Masih ramai lagi customer yang membeli menggunakan platform Lazada. Mana tak nya, buka je media sosial, terpampang promosi-promosi dari Lazada. Memang tergugat la bila tengok benda murah-murah ni.

Apa kata kali ini, kita pula yang guna platform Lazada supaya produk kita yang keluar di promosi-promosi tu nanti. Jangan risau, kalua takt ahu nak meniaga di platform ini.

INSKEN sedia untuk membantu anda!

Join Program E-Board dan kita akan membimbing anda untuk menguasai platform ini secara keseluruhan. Kita akan bantu anda untuk memulakan bisnes di Lazada dengan betul, strategi menarik trafik ke akaun Lazada, menggunakan tools untuk mempengaruhi pembeli, analisa data trafik dan banyak lagi Segalanya akan dibongkar melalui Program Bimbingan selama 3 bulan ini.

Pada akhir program, usahawan akan berupaya untuk meningkatkan jualan melalui platform Lazada. Menarik bukan? Tunggu apa lagi, jom daftar segera di

E-Board 2022
www.rebrand.ly/E-Board_2201

#inskenofficial
#staysafe
#inskenprihatin
#keluargausahawan
#bangsausahawan
...

DOBI

Definisi Dobi adalah 'menghantar pakaian utk di­basuh dan digosok oleh tukang dobi'. Sehingga kini, masih ramai yang menjadikan khidmat dobi sebagai keperluan asas kerana lebih memudahkan, tidak memenatkan, jimat masa dan ruang.

Bagaimana pula cara untuk memulakan perniagaan dobi ?

Nak kena mulakan apa dulu ?

Paling asas adalah pemilihan mesin, cara pemasaran, cara pengiklanan, paip, ventilasi dan pelbagai lagi aspek-aspek yang penting.

Buat yang bercadang untuk membuka perniagaan dobi atau usahawan yang baru nak bermula dalam perniagaan dobi. Mari sertai Program Latihan Asas Industri Dobi ini, pasti akan terjawab segala macam persoalan yang bermain di minda.

Jumpa anda di Nilai, Negeri Sembilan pada 15 hingga 17 Julai 2022 ini.

Daftar segera di pautan ini www.rebrand.ly/INBT2022_Dobi

#inskenofficial
#inskenprihati
#keluargausahawan
#staysafe
...

MENGHASILKAN VIDEO PEMASARAN MEDIA SOSIAL DENGAN SMARTPHONE

Pelajari teknik menghasilkan video pemasaran media sosial bertaraf profesional dengan menggunakan telefon pintar sahaja. Tak perlu nak gunakan khidmat juruvideo.

Inilah masanya untuk anda mengasah bakat untuk membuat video sendiri.

Kalau tak tahu macam mana cara nak shoot, tak mahir nak buat editing, apa lagi.. Terus tanya dan belajar dengan trainer kami nanti.

Anda akan sama-sama shoot serta edit video tu dan anda akan pulang dengan 1 video pemasaran selepas tamat program ini nanti.

Balik je program dah boleh guna video tu untuk promote produk korang tau!

Jom sertai program ini yang akan diadakan pada 13-14 Julai 2022 di Ipoh Perak
Daftar sekarang di www.rebrand.ly/Video_2202

#inskenofficial
#staysafe
#inskenprihatin
#keluargausahawan
...

Insken Facebook Messenger

Facebook