Image Alt

Asas Pengurusan Kewangan Syarikat

  /  Asas Pengurusan Kewangan Syarikat
  1. Usahawan mesti tahu REVENUE atau perolehan tahunan syarikat; angka semasa dan sasaran. Dalam bahasa mudah, berapakah jualan setahun. Ambil tahu juga berapakah pertumbuhan perolehan tahunan.
  2. Orang yang tak tahu revenue samalah seperti pilot yang tak tahu dia terbang di mana. Elok bungkus bisnes kalau tak tahu revenue. Sebodoh-bodoh orang makan gaji pun, dia tahu berapakah gaji dia sebulan.
  3. Usahawan juga mesti tahu PROFIT MARGIN bisnes dia. Bandingkan profit margin itu dengan industri yang disertai. Pastikan profit margin bisnes setara atau lebih baik dari industri.
  4. Usah buat bisnes dengan “buang harga.” Cara ini tak sustainable. Kalau revenue besar tetapi profit margin rendah, penat bekerja hasil tak seberapa.
  5. Revenue besar, profit margin tinggi – bagus. Bagaimanapun pastikan CASH FLOW atau aliran tunai juga bagus.
  6. Kalau revenue kita RM1.2 juta tetapi dapat duit tersebut pada bulan Disember (hujung tahun), bagaimana nak bayar gaji dan kos operasi yang lain? Bukankah lebih bagus sekiranya duit masuk RM100K setiap bulan selama 12 bulan?
  7. Apabila cash flow tak bagus, kita seperti orang kena asthma, bernafas tapi tak cukup. Penat. Penat. Kalau orang tanya, kita jawab ada duit, tetapi semuanya masih di tangan orang lain.
  8. Satu lagi angka yang perlu ada di hujung jari usahawan ialah KOS OPERASI, meliputi kos pengeluaran, gaji dan manfaat, dan pemasaran dan pengiklanan.
  9. Formula bisnes cukup mudah. Nak buat duit banyak, tingkatkan revenue, kekang kos operasi supaya tidak naik. Atau, kalau naik pun, lebih perlahan berbanding revenue. Kalau revenue turun, pastikan kos operasi juga turun. Usahawan mesti berani buat keputusan. Kalau kena potong, potong kos. Usah tangguh. Usah teragak-agak.
  10. Kesemua angka-angka besar ini haruslah ada di hujung jari usahawan. Bisnes ialah “permainan angka.” Kalau kita faham perkara-perkara asas ini, mudah untuk kita uruskan syarikat, insya-Allah.
3 Ya, amat menarik dan berguna
2 Tidak, ia kurang
×
Adakah anda telah hadiri kelas Dropship 101?

LATIHAN ASAS BISNES TUISYEN

Pusat tuisyen merupakan sebuah perniagaan yang penting dalam menyokong sektor pendidikan negara. Perniagaan ini juga masih kekal relevan kerana akademik akan selamanya menjadi sasaran ibu bapa di negara ini yang sangat mementingkan pendidikan berkualiti untuk anak-anak mereka.

Buat bakal pengusaha pusat tuisyen, anda perlu tahu bahawa ada banyak perkara yang perlu di titikberatkan sebelum menjalankan perniagaan ini selain untuk membantu pelajar mencapai kecemerlangan akademik.

Anda akan dibantu dan dibimbing oleh pakar yang terdiri daripada pemain industri ini mengenai pengurusan operasi bisnes pusat tuisyen.

Rebut peluang ini dan daftar segera!

Industri : Pusat Tuisyen (Atas Talian)
Tarikh : 15-17 Julai 2022
Pendaftaran: www.rebrand.ly/INBT2022_Tuisyen01

#inskenofficial
#staysafe
#inskenprihatin
#keluargausahawan
...

MENGHASILKAN VIDEO PEMASARAN MEDIA SOSIAL DENGAN SMARTPHONE

Pelajari teknik menghasilkan video pemasaran media sosial bertaraf profesional dengan menggunakan telefon pintar sahaja. Tak perlu nak gunakan khidmat juruvideo.

Inilah masanya untuk anda mengasah bakat untuk membuat video sendiri.

Kalau tak tahu macam mana cara nak shoot, tak mahir nak buat editing, apa lagi.. Terus tanya dan belajar dengan trainer kami nanti.

Anda akan sama-sama shoot serta edit video tu dan anda akan pulang dengan 1 video pemasaran selepas tamat program ini nanti.

Balik je program dah boleh guna video tu untuk promote produk korang tau!

Jom sertai program ini yang akan diadakan pada 13-14 Julai 2022 di Ipoh Perak
Daftar sekarang di www.rebrand.ly/Video_2202

#inskenofficial
#staysafe
#inskenprihatin
#keluargausahawan
...

Anda dijemput hadir ke Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia Negeri Perak!

Temui team INSKEN bersama Agensi-agensi di bawah KUSKOP yang lain di Booth Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP) dan Agensi untuk konsultasi perniagaan, info latihan, pembiayaan dan lain-lain.

Tempat : Litar Dato' Sagor, Pasir Salak, Perak Darul Ridzuan
Tarikh : 1 - 3 Julai 2022
Masa : 9.00 pagi hingga 6.00 petang

Daftar awal kehadiran di pautan ini https://bit.ly/PERAKPENGUNJUNG atau imbas Kod QR.

#inskenofficial
#staysafe
#inskenprihatin
#keluargausahawan
...

Latihan Asas Keusahawanan (KAK)

Anda ingin mempelajari perkara asas dalam perniagaan?

Atau ingin memperbaiki perkara asas dalam perniagaan anda?

Latihan Asas Keusahawanan (KAK) adalah untuk anda!

Program ini akan membantu anda menguasai perkara asas di dalam bidang keusahawanan melalui modul-modul yang amat bermanfaat untuk perniagaan anda.

Ilmu yang anda perolehi dapat membantu kelangsungan bisnes anda dan melebihi daripada nilai pelaburan untuk menyertai program ini. Daftar segera kerana tempat adalah terhad.

1) Latihan Asas Keusahawanan (KAK09) - Sabah
Tarikh: 30-31 Julai 2022
Link: www.rebrand.ly/KAK_2209

#inskenofficial
#staysafe
#inskenprihatin
#keluargausahawan
...

KUASAI PLATFORM LAZADA DALAM 3 BULAN

Masih ramai lagi customer yang membeli menggunakan platform Lazada. Mana tak nya, buka je media sosial, terpampang promosi-promosi dari Lazada. Memang tergugat la bila tengok benda murah-murah ni.

Apa kata kali ini, kita pula yang guna platform Lazada supaya produk kita yang keluar di promosi-promosi tu nanti. Jangan risau, kalua takt ahu nak meniaga di platform ini.

INSKEN sedia untuk membantu anda!

Join Program E-Board dan kita akan membimbing anda untuk menguasai platform ini secara keseluruhan. Kita akan bantu anda untuk memulakan bisnes di Lazada dengan betul, strategi menarik trafik ke akaun Lazada, menggunakan tools untuk mempengaruhi pembeli, analisa data trafik dan banyak lagi Segalanya akan dibongkar melalui Program Bimbingan selama 3 bulan ini.

Pada akhir program, usahawan akan berupaya untuk meningkatkan jualan melalui platform Lazada. Menarik bukan? Tunggu apa lagi, jom daftar segera di

E-Board 2022
www.rebrand.ly/E-Board_2201

#inskenofficial
#staysafe
#inskenprihatin
#keluargausahawan
#bangsausahawan
...

DOBI

Definisi Dobi adalah 'menghantar pakaian utk di­basuh dan digosok oleh tukang dobi'. Sehingga kini, masih ramai yang menjadikan khidmat dobi sebagai keperluan asas kerana lebih memudahkan, tidak memenatkan, jimat masa dan ruang.

Bagaimana pula cara untuk memulakan perniagaan dobi ?

Nak kena mulakan apa dulu ?

Paling asas adalah pemilihan mesin, cara pemasaran, cara pengiklanan, paip, ventilasi dan pelbagai lagi aspek-aspek yang penting.

Buat yang bercadang untuk membuka perniagaan dobi atau usahawan yang baru nak bermula dalam perniagaan dobi. Mari sertai Program Latihan Asas Industri Dobi ini, pasti akan terjawab segala macam persoalan yang bermain di minda.

Jumpa anda di Nilai, Negeri Sembilan pada 15 hingga 17 Julai 2022 ini.

Daftar segera di pautan ini www.rebrand.ly/INBT2022_Dobi

#inskenofficial
#inskenprihati
#keluargausahawan
#staysafe
...

MENGHASILKAN VIDEO PEMASARAN MEDIA SOSIAL DENGAN SMARTPHONE

Pelajari teknik menghasilkan video pemasaran media sosial bertaraf profesional dengan menggunakan telefon pintar sahaja. Tak perlu nak gunakan khidmat juruvideo.

Inilah masanya untuk anda mengasah bakat untuk membuat video sendiri.

Kalau tak tahu macam mana cara nak shoot, tak mahir nak buat editing, apa lagi.. Terus tanya dan belajar dengan trainer kami nanti.

Anda akan sama-sama shoot serta edit video tu dan anda akan pulang dengan 1 video pemasaran selepas tamat program ini nanti.

Balik je program dah boleh guna video tu untuk promote produk korang tau!

Jom sertai program ini yang akan diadakan pada 13-14 Julai 2022 di Ipoh Perak
Daftar sekarang di www.rebrand.ly/Video_2202

#inskenofficial
#staysafe
#inskenprihatin
#keluargausahawan
...

Insken Facebook Messenger

Facebook